Zo vrij als een vogel; dit is hoe het gevoel van paragliding (engels) of parapente (frans) vaak wordt omschreven.

En zo is het ook. Paragliding is behalve de goedkoopste vliegsport ook de eenvoudigste en de meest vrije. Met niet meer dan een scherm en een lekkere luie stoel (je harnas) ga je de lucht in, waar je zonder motor heerlijk zweeft op de lucht.

De wereld onder je is klein als een modelbaan en je ziet vogels op gelijke hoogte vliegen. De wind blaast in je gezicht en vertelt je of er thermiek is. De thermiek kan je langer in de lucht houden, kan je hoogte laten winnen zodat je uiteindelijk hoger vliegt dan je gestart bent. Zijn de omstandigheden goed dan kan je daarna "overland" vliegen. Dit kan soms over honderden kilometers en vele uren. Al die tijd hang je onder je scherm met niets anders dan de lucht om je heen. Je ruikt de omgeving en ziet alles vanuit het vogel-perspectief.

Paragliden kan je met een minimun aan apparatuur, een radio (portofoon) en een hoogtemeter (variometer) zijn in principe voldoende. Al je materiaal past in een grote rugzak. Met deze rugzak loop je naar de startplek, nadat je je harnas hebt aangedaan en je parapent goed hebt bevestigd, "loop" je de berg af en voor je het weet vlieg je.